FRI FRAKT & ENKLA RETURER

Gillar du ditt barn? En chockerande fråga som öppnar ögon

 

En fråga, som kanske låter lite konstigt och är lite chockerande men öppnade mina ögon och hjälpte mig att förstå ”var jag är idag” och vilken typ av relation jag vill skapa med mina barn. Vad är mitt mål och vad vill jag verkligen uppnå?

Jag skulle vilja dela en artikel med er. En artikel som visade mig en ny dimension av kontakt med ett barn. Det artikeln är skrivet av min utvecklings coach, en fantastiskt och en av de mest inspirerande människor jag någonsin har träffat, som öppnade mina ögon och hjälpte mig att märka mitt beteende och förändras ... till att bli en bättre mamma.

Gillar du ditt barn?

"Ja, jag frågar helt enkelt om du gillar ditt barn. Såsom du gillar exempelvis glass eller kakor.

Denna artikeln kommer avsiktligt inte att handla om kärlek. Att försöka bestämma vad kärleken egentligen är, den pressen man brukar känna i samband med att kärleken väger så tungt, kan göra det omöjligt för en att kunna avgöra hur man egentligen känner för sitt barn. Det finns ett socialt ”tvång” att älska och jag vill uppmuntra dig att slappna av lite och låta bli att tänka på den här aspekten.

 

Med all respekt till kärleken – låt oss uppskatta gillandet mer. Det är väl värt det!

Enligt min uppfattning så finns det många föräldrar som inte trivs i sällskap av sina egna barn. Min fråga är inte om du tar hand om ditt barn eller om du tar ditt ansvar för det. Jag frågar inte heller om du ser till att det har allt det behöver för att kunna växa ordentligt och utvecklas. Frågan är om du gillar det rentav...

Gillar du?

Ditt svar på den frågan kan vara jätteintressant och lärorik, om du bara går djupt in i din erfarenhet av att gilla (som säkert är rik).

Tänk på allt du tycker om: mat som är särskilt smaklig för dig, en aktivitet du gillar, ställen du trivs på och kommer gärna tillbaka till, utrymmen du gillar att befinna dig i.

Vad hör till kategorin ”gillar” i ditt liv?

  • Vilka känslor väcks av det?
  • Vad känner du då?
  • Vad vill du göra?
  • Vad blir enklare?

Tänk hur roligt eller mysigt du har det då...

Nu vill jag att du ställer dig en fråga: känner jag mig på samma sätt när jag umgås med mitt barn? Svarar du ja – försök analysera i vilka stunder det blir så och vad det förändrar i ert förhållande. Svarar du nej – tänk på saker du kan börja gilla i ditt barn, det finns säkert många! Det är bara en fråga om att söka med rätt perspektiv. Och att vilja göra det.

Kom ihåg:
Det du matar (lägger mest märke till) växer (utvecklas och förstärks).

Titta på bilden nedan av Gustaw Klimt och försök känna av den atmosfären som finns i denna relation.

barn kärlek


Jag vet ju såklart att det inte alls är lätt att fokusera på det positiva när man ser så många irriterande beteenden hos sitt barn! Men det är bra att inse att dessa med stor sannolikhet är dina egna och den andra förälderns brister som ditt barn påminner dig om!

Ett annat och mer stödjande perspektiv kan vara att inse att ditt barn ger dig en chans att kunna utvecklas:

  • du behöver inte försöka titta på dig själv ur distans för att kunna se dina mörka sidor;
  • du får själv uppleva hur de andra känner sig i kontakt med din uppsättning beteenden och karaktärsdrag;
  • det kan vara en ytterligare motivation till förändring.

Barn lär sig genom att härma de vuxna. Det är bättre att visa dem att man kan ändra sitt beteende än att peka ut deras fel, vilka man inte ens kan hantera hos sig själv.

Amma diskret bekväm banner blog post

 

Varför undra om det hela gillandet över huvudtaget?

Hur känns det att gå till jobbet du trivs på? Och hur påverkas du av att inte trivas på jobbet? Ser du skillnaden mellan ditt beteende i den ena och i den andra situationen? Hur påverkas du av den? Hur påverkas din prestanda i arbetet?

Att uppfostra ett barn är också ett jobb. Jag blir oerhört ledsen varje gång jag träffar föräldrar som enligt sin egen uppfattning gör allt åt sina barn de borde göra (och ännu mer!), men finner ingen glädje i det. Vad jobbigt de måste ha det.

Att gilla innebär att acceptera, att vara vänlig och tillmötesgående och att ta det lite lugnt. Det innebär att ha det lätt helt enkelt.

Att ha det lätt bidrar till livskvalitet. Det är det jag önskar er. Käraste föräldrar, ha det lättare i kontakten med era barn! Och just det, ni behöver inte göra det för barnens skull. Det räcker att ni gör det för er själva."

av Justyna Czempik 

Andra artiklar

Tidiga tecken på graviditet - vecka för vecka
Tidiga tecken på graviditet - vecka för vecka
Det finns många tidiga symptom på graviditet. Första tecknet på graviditet kan komma direkt från början eller efter f...
Läs mer
Äter jag rätt? Mat vid amning och vad man ska undvika
Äter jag rätt? Mat vid amning och vad man ska undvika
Spelar det någon roll vad jag äter vid amning? Ja, det spelar ganska mycket! Allt som du äter går till bröstmjölken ...
Läs mer
5 tips att överleva värmen och må bättre under varma dagar
5 tips att överleva värmen och må bättre under varma dagar
  De flesta av oss kan inte vänta på de första sommardagarna. Sol, varm luft och picknick på stranden – det är sommar...
Läs mer

Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras