FRI FRAKT & ENKLA RETURER

Äter jag rätt? Mat vid amning och vad man ska undvika

Kost vid amning

Spelar det någon roll vad jag äter vid amning?

Ja, det spelar ganska mycket! Allt som du äter går till bröstmjölken och till bebisen.

I bröstmjölken får bebisen alla nödvändiga näringsämnen för bästa utveckling. Det är viktigt för er båda att mamman äter näringsrik kost. Vitaminer från en sallad, protein och fetter från fisken, koffein från kaffe, alkohol från ett glas vin eller mediciner som du tar – allt kommer att finnas i morsmjölken.

Det rekommenderas att man ska äta en allsidig kost vid graviditet och när man ammar.

 

Allt som du äter går till bröstmjölken och till bebisen.

 

Naturen är mycket förlåtande - morsmjölk är utformad för att skydda barnet även i tider med hungersnöd. En dålig diet är mer sannolikt att påverka mamman än hennes ammades bebis.

Lyssna på din kropp! Tappar du hår, har du sköra naglar eller problem med koncentration? De kan vara första signaler som kroppen skickar. 

Mat vid amning

Kost vid amning

En grundregel för att få alla nödvändiga näringsämnen är att äta många olika sorters livsmedel under en dag. Varierad mat, näringsrik och i tillräckliga mängder varje dag:

  • Frukt och grönt – 500g varje dag (till exempel två portioner grönsaker och tre frukter)
  • Fisk – 2-3 gånger i veckan (välja fet fisk, undvik insjöfisk och fisk från Östersjön)
  • Mjölkprodukter – lättmjölk, lättfil, lättyoghurt (ca 5dl per dag)
  • Fett – nyckelhålsmärkt matfett
  • Protein – kött, kyckling, ägg, bönor, linser eller ärtor varje dag
  • Kolhydrater - potatis, bröd, ris, pasta, bulgur eller liknande varje dag (välja fullkornsalternativ).

Skaldjur och fisk är rikt på vitamin D, jod och selen, som är viktiga när du ammar. Fet fisk, som lax och makrill, innehåller också omega 3-fett. Ät därför fisk 2-3 gånger i veckan och välj olika sorter. Ammande kvinnor behöver också mycket jod. Jod finns inte bara i salt, men också i torsk, lax, ägg och fullkorn ris.

Glöm inte vatten!

Du behöver ungefär en liter extra vatten per dygn när du ammar, eftersom det går åt vätska till bröstmjölken. Drick när du är törstig, så får du i dig tillräckligt. Undvik läsk och saft, eftersom det varken ger dig eller barnet någon näring utan bara onödiga kalorier.

Mat vid amning

Kan man dricka kaffe när man ammar?

Koffein från kaffe eller te förs över till barnet via bröstmjölken i så små mängder att det inte skadar barnet. Du behöver inte dra ner på kaffe eller te när du ammar, men försök att överkonsumera inte. Bäst är att observera barnet. För mycket kaffe eller koffein dryck (Cola, Pepsi eller energidryck) kan göra att barnet får svårt att komma till ro eller skriker mer.

Känn dig bekväm och trendig under hela graviditeten och även efter! Våra mammakläder är gjorda av mjukt och naturligt stretchmaterial och den smarta amningsöppningen låter dig alltid amma bekvämt och diskret på alla platser.

Bekväma mammakläder graviditet diskret amning

 

Vad ska jag undvika eller vara försiktigt med?

Alkohol

Alkohol har inga positiva effekter för amningen. Det finns studier som visar inga medicinska risker för barnet om mamman dricker små mängder alkohol då och då och flera studier som visar att barnets utveckling kan påverkas om mamman dricker alkohol och ammar. Alkohol kan också göra att bröstmjölksproduktionen minskar, att barnet dricker mindre mjölk och att barnets sömn blir störd.

Kosttillskott

Vara försiktig med kosttillskott, örtprodukter, örtteer, naturläkemedel, traditionella växtbaserade läkemedel och naturprodukter, eftersom man många gånger inte vet om de kan vara skadliga för barnet. Använd därför inte sådana produkter utan att först diskutera med sjuksköterskan på barnavårdscentralen eller läkare.

 

Lyssna på din kropp!

 

Försök att äta frukost, lunch och middag och ett eller två mellanmål. Då är det lättare att hålla igen på läsk, fikabröd, glass, godis och snacks.

Mat vid amning röra på sig

Lika viktigt som att äta bra är det att röra på sig, minst 30 minuter varje dag. Det behöver inte innebära ett träningspass på gymmet. En promenad med barnvagnen är också bra.

  

Känn dig bekväm och trendig under hela graviditeten och även efter! Våra mammakläder är gjorda av mjukt och naturligt stretchmaterial och den smarta amningsöppningen låter dig alltid amma bekvämt och diskret på alla platser.

Bekväma mammakläder graviditet diskret amning

 

Källor: Livsmedelsverkets rekommendation för ammande kvinnor

Andra artiklar

Gillar du ditt barn? En chockerande fråga som öppnar ögon
Gillar du ditt barn? En chockerande fråga som öppnar ögon
  En fråga, som kanske låter lite konstigt och är lite chockerande men öppnade mina ögon och hjälpte mig att förstå ...
Läs mer
10 tips mot illamående vid graviditet
10 tips mot illamående vid graviditet
Illamående är ofta det första tecknet på graviditet. Du kan börja att må illa tidigt, nästan direkt efter befruktning...
Läs mer
Tidiga tecken på graviditet - vecka för vecka
Tidiga tecken på graviditet - vecka för vecka
Det finns många tidiga symptom på graviditet. Första tecknet på graviditet kan komma direkt från början eller efter f...
Läs mer

Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras