FRI FRAKT & ENKLA RETURER

10 Fördelar med amning för dig och ditt barn

10 fördelar med amning

Ska jag amma eller inte?

Varje mamma har bara en chans att kunna amma sin bebis. Under amningstiden har du alltid möjlighet att byta till mjölkersättning.

Världshälsoorganisationen, WHO (World Health Organization) rekommenderar amning under åtminstone de första 6 månaderna i livet. Det handlar inte bara om hälsa utan också en speciell kontakt och relation mellan mor och barn.

Amning med modersmjölk har många fördelar både för mamma och nyfödd. 

Fördelar med amning för barnet:

 1. Bröstmjölk är bästa näringen för barnet

Bröstmjölken är perfekt balanserad när det gäller innehållet av kolhydrater, proteiner, fetter, vitaminer och mineraler. Bebisen får alla nödvändiga näringsämnen för bästa utveckling. 

 • Vatten – under varmare dagar innehåller mjölken mer vatten än kallare dagar. Dessa proportioner förändras också under amning. I början är maten vattnig, men efter några minuter blir den mer näringsrik.
 • Protein - protein i bröstmjölken ger inte allergier, är lätt att smälta för barnet och bidrar också till att absorbera värdefullt järn. Mjölken innehåller även aminosyror som är lämpligt för ett litet barn, innefattande taurin och cystin, som påverkar hjärnans utveckling.
 • Fetter - de ger energi, bygger nervsystemet, är ansvariga för hjärnmognad. Barn som matas med modersmjölk är smartare och har bättre kapacitet för konceptuellt och abstrakt tänkande.
   

Kvantiteten och kvaliteten på mjölken som produceras i brösten varierar beroende på barnets ålder, antalet måltider och även tid på dagen och anpassas till behovet hos barnet.


10 Fördelar med amningFot: Medela.ca


Mjölksammansättningen anpassar sig perfekt till förändringar i barnets behov och förutsättningar (t ex. barnets ålder, efterfrågan på olika näringsämnen, och även tid på dagen). Därför det är så svårt att producera en perfekt kopia - ingen modifierad mjölk kan matcha bröstmjölk. Bröstmjölk förändras under en amning: det som flyter i början, innehåller mer vatten, och efter några minuter blir det mer kalorier som skapar mättnad hos barnet.

 1. Stärker barnets immunförsvar

Den nyfödda producerar inte egna antikroppar (den processen börjar efter ungefär 3 månader). Antikropparna som ingår i den naturliga maten är för det nyfödda huvudskydd mot patogena mikrober. Så snart modern kommer i kontakt med infektioner, passerar antikropparna till mjölken och skyddar barnet från infektioner.

 Fördelar med amning


Bröstmjölk innehåller också bifidobakterier och lactobacilli bakterier som koloniserar barnets mag-tarmkanalen och påverkar bebisens tarmfloran, så har barnet blir mycket mindre utsatt för infektioner. Probiotika håller sig vid tarmytan och ger naturligt skydd mot bakterier.

 1. Amning förhindrar allergier

Amning är mycket viktigt för barn med en risk för allergieri familjen. Den första inmatningen skapar ett slags skyddsfilter i barnets omogna tarmslemmhinna.

Amning bör fortsätta så länge som möjligt - det protein som finns i modersmjölk är lättsmält, absorberas väl, är inte allergiframkallande och innehåller många ingredienser som minskar risken för allergi.


Om barnet utvecklar symptom på allergi är det värt att fortsätta amma. Genom en väl valda kost ger modern barnet mat utan allergener och som är full av värdefulla ingredienser.

 

 1. Amning minskar risken för sjukdom

Barn uppfödda på bröstmjölk är mindre utsatta för övervikt, fetma och diabetes i framtiden. Amning vid en tidpunkt när barnet börjar äta kompletterande måltider och prova små mängder gluten, har en skyddande effekt och kan förhindra bland annat förekomsten av celiac sjukdom.

Fördelar med amning  

 1. Amning leder till högre intelligens

Amning stimulerar hjärnans tillväxt. Forskare från Kanada har funnit att barn som matas på ett naturligt sätt åtminstone de tre första månaderna i livet presterar bättre på intelligenstest vid en ålder av sex år, de är också bättre på att läsa och skriva. Detta bidrag av fettsyror som finns i bröstmjölk (LC-PUFA), finns inte i mjölkersättning. Detta kan vara effekten av kontakt med mamman under amningen. När det gäller fysisk kontakt med moderns kropp leder det till positiva förändringar i hjärnan, vilket leder till effektivare funktion av den.

Amning leder till högre intelligens 

Fördelar för mamma: 

 1. Snabbare återgå till normal tillstånd

När barnet suger, stimuleras produktion av oxytocin i kroppen, vilket påverkar snabbare sammandragning av livmodern, som förkortar blödning och kroppen återkommer till ett normalt tillstånd snabbare.

 

 1. Minskar risken för bröstcancer

Forskningen visar att kvinnor som ammar är mindre benägna att drabbas av bröst, äggstockar och livmoderhalscancer. Det spelar ingen roll i vilken ålder kvinnan födde ett barn. Denna information är viktig särskilt för kvinnor som väljer att få sitt första barn efter 25 års ålder - deras cancerrisk ökar med åldern. Amning kan minska den.

 

Amning minskar risken för bröstcancer
Om du vill amma bekvämt när och var som helst, prova våra moderiktiga amningskläder med smart amningsöppning. Till kläderna >>

 

 1. Amning hjälper till att tappa vikt

Under graviditeten ackumulerar kvinnans kropp fettlager för användning under amning. Vid amning, använder kroppen 200-500 kalorier extra energi för att producera mat och de första sex månaderna av amning är den bästa tiden för fettförbränning.

Känn dig bekväm och trendig under hela graviditeten och även efter! Våra mammakläder är gjorda av mjukt och naturligt stretchmaterial och den smarta amningsöppningen låter dig alltid amma bekvämt och diskret på alla platser.

Bekväma mammakläder graviditet diskret amning

 
 1. Amning är praktiskt

Du kan mata ditt barn så fort bebisen blir hungrig, när den vaknar på natten eller när du reser. Maten är alltid fräsch, i rätt temperatur för barnet, redo och "välpackat". Dessutom tar den aldrig slut. Så länge som barnet sugar, produceras det regelbundet ny bröstmjölk.

Färdig, lagom varm mat som du alltid har med dig!

 

Amning är praktiskt

 1. Amning är billigt

Amning är nästan helt gratis. Den enda kostnaden är balanserad kost, som mamman förtjänar efter förlossningen oavsett hur bebisen matas. Det är verkligen en bra besparing.
  

Amning är inte bara om att möta behovet av hunger, det handlar också om att skapa ett starkt känslomässigt band mellan mor och barn.

 

10 Fördelar med amning

 

Oxytocin, som utsöndras under bröstsugning, såväl som fysisk kontakt och ljudet från mammans hjärtslag, ger ett ovanligt starkt känslomässigt band mellan modern och barnet. Detta är en viktig känslomässig och mental utveckling. Dessutom är det en bra upplevelse. Det är så mysigt att sitta och ha en bebis som ligger vid bröstet och smaskar belåtet. 

Även om bröstsugning inte är möjligt är det värt att ge bröstmjölk till sin bebis på ett annat sätt.

 

Känn dig bekväm och trendig under hela graviditeten och även efter! Våra mammakläder är gjorda av mjukt och naturligt stretchmaterial och den smarta amningsöppningen låter dig alltid amma bekvämt och diskret på alla platser.
Bekväma mammakläder graviditet diskret amning

 

Hur länge ska jag amma? Läs här >>

 

 

 

 

Andra artiklar

10 tips mot illamående vid graviditet
10 tips mot illamående vid graviditet
Illamående är ofta det första tecknet på graviditet. Du kan börja att må illa tidigt, nästan direkt efter befruktning...
Läs mer
Tidiga tecken på graviditet - vecka för vecka
Tidiga tecken på graviditet - vecka för vecka
Det finns många tidiga symptom på graviditet. Första tecknet på graviditet kan komma direkt från början eller efter f...
Läs mer
Äter jag rätt? Mat vid amning och vad man ska undvika
Äter jag rätt? Mat vid amning och vad man ska undvika
Spelar det någon roll vad jag äter vid amning? Ja, det spelar ganska mycket! Allt som du äter går till bröstmjölken ...
Läs mer

Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras